کاوش موضوع بنتونیت
صفحه اصلی
بنتونیت
بنتونیت (به انگلیسی: Bentonite) که با نام گِل ارمنی در طب سنتی معروف است، نوعی رس ریزدانه است که حداقل ۸۵ درصد رس مونتموریلونیت داشته باشد. اصطلاح «بنتونیت» معمولاً برای خاکهای کلوئیدالی که در اصل با رگههای شیل بنتون کرتاسه که در نزدیکی قلعه نظامی بنتون و منطقه رودخانه سنگی وایومینگ در هم آمیختهاند، به کار برده میشود. بنتونیت یک ماده از دسته رسها و از کانیهای متورم شونده تشکیل شدهاست که عمدتاً مونتموریلونیت و به مقدار کمی بیدلیت هستند. اکثر بنتونیتها بر اثر هوازدگی و دگرسانی خاکسترهای آتشفشانی و اغلب در حضور آب تشکیل میشوند و سنگ منشأ آنها اکثراً بازیک است. تجزیه خاکستر آتش فشانی عمدتاً در محیط شور و باتلاقی انجام میشود و هر چه از آتشفشان دور شویم، ضخامت بنتونیت کاهش مییابد. بنتونیت دارای ساختمان آلومینوسیلیکاتی است و در دسته سیلیکاتهای سه لایه قرار میگیرد. بنتونیت دارای دو لایه چهار وجهی و یک لایه هشت وجهی میباشد. فرمول عمومی بنتونیت به صورت ذیل میباشد:
بنتونیت که نوعی خاک رس متورم شدهاست، قابلیت جذب مقدار زیادی آب را دارد و این باعث افزایش حجم آن تا هشت برابر میشود. به این ترتیب، بسترهای بنتونیت برای ساخت و ساز و جادهها مناسب نیستند. با این حال، خاصیت تورم آن در کاربردهایی مانند گل حفاری و آببندیهای زیرزمینی به خوبی مورد استفاده قرار میگیرد.
جز اصلی بنتونیت، مونتموریلونیت,سمکتیت است که یک کانی آلومینیوم فیلوسیلیکات به شکل دانههای میکروسکوپی و ورقهای است. این ساختار به بنتونیت سطح وسیعتری میبخشد و آن را به یک جاذب باارزش تبدیل میکند. همچنین این صفحات زمانیکه مرطوب هستند، به یکدیگر میچسبند که این خاصیت به بنتونیت انسجامی میدهد که از آن بهعنوان چسب و افزودنی برای بهبود خاصیت پلاستیکی خاک رس کائولینیت در ساخت سفالها استفاده شود.
یکی از اولین یافتههای بنتونیت در شیل بنتون کرتاسه در نزدیکی رودخانه راک، وایومینگ بود. گروه فورت بنتون به همراه سایر گروهها در توالی لایههای زمینشناسی، در اواسط قرن نوزدهم به افتخار فورت بنتون، مونتانا نامگذاری شد که توسط فیلدینگ برادفورد میک و اف.وی.هایدن از اداره زمینشناسی ایالات متحده انجام گرفت. بنتونیت از آن زمان در مکانهای دیگری نیز کشف شدهاست، از جمله چین و یونان (میدان بنتونیت جزیره آتشفشانی میلس در دریای اژه). تولید کل جهانی بنتونیت در سال 2018، 20,400,000 تن متریک بودهاست.... بیشتر در ویکی پدیا